Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - مهدي گودرزي کارشناس علوم ارتباطات اجتماعي - در جريان آسيب هايي که از زلزله و سونامي ژاپن دامنگير مردمش شد ژاپني ها با شيوه هاي رفتاري مثبت درس هايي را به همگان آموختند که بازگو نمودن آنها نقطه عطفي خواهد بود بر ترويج گزينه هاي مثبت اين فرهنگ ارزشمند و قابل تحسين.
شبکه اطلاع رساني روابط عمومي ايران (شارا)-زلزله اي در نيمه شب آخرين روز هاي پاييزي در کلان شهر تهران رخ داد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

زلزله مذکور محدود بود و شايد بتوان از آن به عنوان يک مانور جهت آزمايش مردم و نيز ارگان هاي ذيربط براي نشان دادن ميزان آمادگي خود در رفتار هنگام زلزله هاي بزرگ و يا بحران هاي احتمالي دانست.
اول نحوه خروج شهروندان از منازل و يا برج هاي طبقاتي بود که استفاده از آسانسور خود نوعي ديگر از بي احتياطي است، دوم حضور در خيابان هاي کلانشهر تهران ايجاد ترافيک و ... سومين نکته در هجوم به پمپ بنزين هاي سطح شهر و تلاش بي هدف براي دريافت سوخت و نمونه هاي بسياري از اين موارد.
حال مي خواهيم به اين نکته بپردازيم که چرا به اين روز گرفتار شده ايم که در هنگاه بحران حتي آموزشهاي لازم را نداده ايم که شهروندان چگونه بايد برخورد کنند و گوي سبقت را در بي احتياطي و تلاش براي زنده ماندن از هم مي ربربايند.
در حوزه علوم اجتماعي و نيز ارتباطات موضوعي به عنوان سرمايه اجتماعي وجود دارد که صاحب نظران زيادي در خصوص چگونگي ايجاد و هدايت آن اظهار نظر نموده اند،امروزه در کنار سرمايه هاي انساني و اقتصادي، سرمايه ديگري به نام سرمايه اجتماعي (socialcapital) نيز مورد توجه قرار گرفته است.
سرمايه اجتماعي، يا بعد معنوي يک اجتماع به «همکاري» و «مشارکت» در تعاملات اجتماعي مي پردازد و قادر است به حل ميزان بيشتري از معضلات موجود در اجتماع و نيز بحران هاي احتمالي کمک کند. در واقع ، سرمايه اجتماعي را مي توان در کنار سرمايه هاي اقتصادي و انساني، بخشي از ثروت ملي به حساب آورد که بستر مناسبي براي بهره برداري از سرمايه انساني و فيزيکي (مادي) و راهي براي نيل به موفقيت قلمداد مي شود.
هر چه سرمايه اجتماعي ملتي بيشتر باشد، آن ملت، خوشبخت تر و ثروتمندتر خواهد بود. برخي از ابعاد جنبه ها و اَشکال سرمايه اجتماعي که گاه از آنها به عنوان ارزش هاي اجتماعي نيز ياد مي شود عبارت اند از: اعتماد، صداقت، حسن تفاهم، سلامتي نفس، هم دردي، دوستي، همبستگي، فداکاري و ...
اين ابعاد از طريق جريان هاي اطلاع رساني مثل آموزش مربوط به مشاغل، تبادل عقايد، تبادل اطلاعات، هنجارهاي مربوط به معاملات در شبکه هاي اجتماعي، مشارکت هاي مردمي، گروه هاي خودياري و نوع دوستي و روحيه جمع گرايي در برابر فردگرايي، و ... بين اعضاي شبکه هاي اجتماعي شکل مي گيرد.
در بحث ايجاد سرمايه اجتماعي حفظ و توسعه آن در کشور نتوانسته ايم کاري اساسي انجام دهيم که در هنگاه بحران و از شهروندان توقع داشته باشيم که درست رفتار کنند. حال چه بايد کرد؟ در شکل گيري سرمايه اجتماعي بايد همت نمود و نيز ابزار و لجستيک مربوط به اين موضوع را در کشورميبايست فعال نمود.
از کودکي بايد آموزش دارد، کمپن هاي مديريت بحران را فعال نمود و NGOهاي مستقل را براي آموزش به شهروندان تقويت نمود. براي فهم بيشتر موضوع به رفتار مردم کشور ژاپن در بحران پيش آمده در اين کشور اشاره مي کنيم.
پس ازوقوع زلزله 9 ريشتري در ژاپن، ابر و باد و مه و خورشيد و فلک دست در دست يکديگر دادند و وقايع يکي پس از ديگري در ژاپن رخ دادند. سونامي که در نتيجه وقوع زلزله دراقيانوس ايجاد شده بود به سواحل ژاپن رسيد و شهرهاي ساحلي ژاپن را در خود غرق کرد. اين حادثه بسياري از ژاپني‌ها را آواره و يا زنده به گور کرد. اما در جريان آسيب هايي که از زلزله و سونامي ژاپن دامنگير مردمش شد ژاپني ها با شيوه هاي رفتاري مثبت درس هايي را به همگان آموختند که بازگو نمودن آنها نقطه عطفي خواهد بود بر ترويج گزينه هاي مثبت اين فرهنگ ارزشمند و قابل تحسين.
آرامش: حتي يک مورد سوگواري شديد يا زدن به سروصورت هم ديده نشد. ميزان تاثر و اندوه بطور خود بخود بالا رفته بود.
وقار: صفوف منظم براي دريافت آب و غذا. بدون هيچ حرف زننده يا رفتار خشن.
توانمندي: بعنوان نمونه معماري باورنکردني بطوريکه ساختمانها به طرفين پيچ و تاب مي خوردند ولي فرو نمي ريختند.
رحم و شفقت: مردم فقط اقلام مورد نياز روزانه خود را تهيه کردند و اين باعث شد همه بتوانند مقداري آذوقه تهيه کنند.
نظم: غارتگري ديده نشد. زورگويي يا از دست ديگران ربودن ديده نشد. فقط تفاهم بود.
ايثار: پنجاه نفر از کارگران نيروگاه هاي اتمي ماندند تا به خنک کردن دستگاهها ادامه دهند.
مهرباني: رستورانها قيمتها را کاهش دادند. يک خودپرداز بدون محافظ دست نخورده ماند. دستگيري فراوان از افراد ناتوان.
آموزش: از بچه تا پير همه دقيقا مي دانستند بايد چکار کنند و دقيقا همان کار را کردند.
وسايل ارتباط جمعي: در انتشار اخبار بسيار خوددار بودند. از گزارشات مغرضانه خبري نبود. فقط گزارشات آرامبخش.
وجدان: هنگامي که در يک فروشگاه برق رفت، مردم اجناس را برگرداندند سرجايشان و به آرامي فروشگاه را ترک کردند.
آيا رفتار خوب ژاپنيها ريشه ژنتيکي دارد؟ آيا آنها برتري نژادي دارند؟ جواب مطمئنا منفي است.
ريشه اين رفتار در غرور و باور به مفهوم وطن، هويت ملي و وظايف شهروندي است. مردم ژاپن اين رفتار را از ژنها ارث نمي برند بلکه آنرا از کودکي و از فرهنگ خود مي آموزند. اين نحوه رفتار شهروندان را مي توان نمونه موفق ازشکل گيري سرمايه اجتماعي در کشور ژاپن نام برد که چگونه دريک بحران اين سرمايه مي تواند در خدمت حاکميت و دولت باشد. اگر مي خواهيم در حوادث احتمالي پر قدرت و با آرامش رفتار کنيم بايد سرمايه اجتماعي را جدي بگيريم و به آن احتمام بورزيم.

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۱۹۴۱۱۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اجرای طرح همیاران آرامش اجتماعی در قزوین

فرمانده انتظامی استان قزوین از آغاز اجرای طرح همیاران آرامش اجتماعی در قزوین خبر داده و گفت: این طرح در ۸ نقطه دیگر از استان اجرا می‌شود.

سردار علی ابراهیمی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا در قزوین اظهار کرد: برابر تدابیر و برنامه‌های ابلاغی، طرح همیاران آرامش اجتماعی در ۳۳۰ نقطه از کشور عزیزمان اجرایی خواهد شد که از این تعداد ۹ نقطه از استان قزوین به منظور اجرای طرح انتخاب شده است.

وی افزود: آغاز این طرح از صبح امروز در محله هادی آباد اجرایی شده و به یاری خداوند متعال در هفته‌های آتی نیز در استان ادامه خواهد داشت.

فرمانده انتظامی استان قزوین با اشاره به اینکه در این طرح خدمات درمانی، آموزشی، ورزشی، تحصیلی و حوزه‌های مختلف از خدمات انتظامی در اختیار شهروندان عزیز محله هادی‌آباد قرار خواهد داشت، تصریح کرد: کمیته امداد امام خمینی (ره)، سازمان بهزیستی، علوم پزشکی، آموزش و پرورش، سازمان ورزش و جوانان، شهرداری، بسیج جامعه پزشکان، سپاه و دستگاه قضائی استان و معتمدین محل از ارائه دهندگان خدمات در این طرح هستند.

ابراهیمی ادامه داد: طرح به منظور پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی در نقاط کم برخوردار و محروم شهر تدوین شده و به همین منظور مسئولان ارشد هریک از دستگاه‌ها در این محلات حاضر بوده و به‌صورت حضور به گفت‌وگو و حل مشکلات شهروندان خواهند پرداخت.

وی در پایان با اشاره به ارائه خدمات ویژه درمانی که با حضور مجرب‌ترین پزشکان و دندان‌پزشکان در خدمت عموم مراجعان قرار خواهد گرفت، تصریح کرد: خوشبختانه استقبال شهروندان بسیار مطلوب بوده و این این طرح تا ساعت ۱۹۰۰ در محله هادی‌آباد ادامه خواهد داشت.‌

کد خبر 749862

دیگر خبرها

  • یک درصد آسیب‌های اجتماعی رفتار‌های «پرخطر» هستند/ غربالگری بیش از ۶.۵ میلیون دانش‌آموز
  • سرمایه گذاری مشترک آمریکا و ژاپن برای رهگیری موشک‌های مافوق صوت
  • توسعه زیرساخت‎‌های شهری و توانمندی‌سازی شهروندان راهکار رویایی با بحران‌ها است
  • اجرای طرح همیاران آرامش اجتماعی در قزوین آغاز شد
  • اجرای طرح ارتقاء امنیت اجتماعی در ایرانشهر
  • اجرای طرح همیاران آرامش اجتماعی در قزوین
  • بحران غذادهی غیراصولی به سگ‌های بلاصاحب ادامه دارد
  • دیگر بهانه‌ای برای بیمه نکردن کارگران ساختمانی وجود ندارد
  • بهترین فیلم های سامورایی قرن بیست و یکم؛ از The Last Ronin تا ۱۳ Assassins (+عکس)
  • نمایش زجر به قیمت لایک!